Bestämmelser för byggande i kvarteret Visthusboden

1. Inledning

Plan- och bygglagens (PBL) bestämmelser gäller för byggande i kvarteret Visthusboden. Bestämmelserna framgår

  • dels av detaljplanen för området: Förslag till ändring och utvidgning av stadsplanen för delar av stadsdelarna JÄRNBROTT, TYNNERED OCH ÖNNERED I GÖTEBORG (Södra Tynnered), fastställt 17 april 1964,
  • dels av kap 8 PBL och Byggnadsnämndens tolkning av lagen.

2. Detaljplanens bestämmelser för kvarteret

Plankarta: Utdrag ur detaljplanen, skala 1:2000, 1cm på kartan = 20m i verkligheten

§ 1. Användning av kvarteret

Moment 2: Kvarteret, som betecknats med B, får användas endast för bostadsändamål; dock får lokaler för annat, dock ej industriellt ändamål, inredas i den utsträckning byggnadsnämnden prövar detta lämpligt.

Moment 15: De delar av kvarteret som betecknats med prickar får inte bebyggas.

§ 4. Bebyggelsens omfattning

Moment 1: Kvarteret, som betecknats med B jämte antal kvadratmeter (6600 kvm) får bebyggas till högst den bostads bruttovåningsyta, som antalet kvadratmeter anger. Därutöver får förrådsbyggnader uppföras i den utsträckning byggnadsnämnden prövar detta lämpligt.

Styrelsens kommentar: Genom att kvarteret delats in i tomter för varje radhus enligt fastighetsbildningsbeslutet 1988-10-05 är den tillåtna bruttovåningsytan för varje radhus = den totala bruttovåningsytan 6600 kvm delad med 47 (antalet radhus) = 140,4 kvm. Den befintliga bruttovåningsytan för varje radhus är 137,9 kvm inkl. den del av uteplatsen som ligger under utskjutande del av andra våning. Befintliga förråd omfattar bruttovåningsytan 12,3 kvm.  

§ 5. Byggnads höjd

Moment 1: Inom med rektangel betecknat område får byggnad uppföras till högst den höjd i meter (6.0), som anges inom rektangeln.

Styrelsens kommentar: Byggnads höjd beräknas från markens medelnivå vid fasaden och skärningslinjen mellan fasadens och takets yttre begränsningsplan.  

§ 7. Antal lägenheter

Med B jämte antal kvadratmeter betecknat område får bebyggas endast med enfamiljshus.

§ 8. Antal tomter

Med B jämte antal kvadratmeter betecknat område får icke uppdelas i flera tomter.

Styrelsens kommentar: Denna bestämmelse ändrades genom fastighetsbildningsbeslutet 1988-10-05.  

§ 9 Taklutning

Inom med B betecknat område får tak ha en lutning mot horisontalplanet av högst 15 grader.

§.10 Anordnande av stängsel

I kvartersgräns som betecknats med ofyllda trianglar skall med hänsyn till trafiksäkerheten fastighet förses med stängsel, vari ej får anordnas öppning som medger utfart eller annan utgång mot gata.

3. PBL 8 kap. Bygglov, rivningslov och marklov, tillämpliga bestämmelser för kvarteret

 3.1 Åtgärder som kräver bygglov

Generella bestämmelser: 

1 § Bygglov krävs för att
  1. uppföra byggnader,
  2. göra tillbyggnader,
  3. ta i anspråk eller inreda byggnader helt eller till viss del för väsentligen annat ändamål än det för vilket byggnaden senast har använts eller för vilket bygglov har lämnats,
  4. göra sådana ändringar av byggnader som innebär att det inreds någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri.

I 4 § och 10 § finns särskilda bestämmelser för en- eller tvåbostadshus.

Styrelsens kommentar: Byggnadsnämnden definierar varje radhus som ett enbostadshus.  

2 § I fråga om andra anläggningar än byggnader krävs bygglov för att
    • 2. anordna upplag eller materialgårdar,
    • 4. inrätta fasta cisterner eller andra fasta anläggningar för kemiska produkter, som är hälso- och miljöfarliga, och för varor som kan medföra brand eller andra olyckshändelser,
    • 5. uppföra radio- eller telemaster eller torn,
    • 7. uppföra murar eller plank,
    • 8. anordna parkeringsplatser utomhus,
    • 10. väsentligt ändra anläggningar som avses i 1–9.

Bygglov för att inrätta eller uppföra en anläggning enligt första stycket 4 eller 5 eller för att ändra anläggningen krävs inte, om det är fråga om en mindre anläggning avsedd endast för en viss fastighets behov.
Särskilda bestämmelser för områden med detaljplan: 

3 § I områden med detaljplan krävs, utöver vad som föreskrivs i 1 § och 2 §, bygglov för att
  1. färga om byggnader eller byta fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial samt för att göra andra ändringar av byggnader som avsevärt påverkar deras yttre utseende,
  2. sätta upp eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar,

I 4 §  och 10 § finns särskilda bestämmelser för en- eller tvåbostadshus.

Enligt 5 § får kommunen medge undantag från kravet på bygglov enligt första stycket.

Särskilda bestämmelser för en- eller tvåbostadshus: 

4 § Bestämmelserna i 1–3 §§ gäller inte i fråga om nedan angivna åtgärder beträffande en- eller tvåbostadshus och till dem hörande fristående uthus, garage och andra mindre byggnader (komplementbyggnader):
    1. färga om byggnader inom områden med detaljplan, om byggnadens karaktär därigenom inte ändras väsentligt,
    2. med mur eller plank anordna skyddade uteplatser i anslutning till bostadshuset, om muren eller planket inte är högre än 1,8 meter, inte sträcker sig mer än 3,0 meter ut från huset och inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter,
    3. anordna skärmtak över sådana uteplatser som anges i 2 eller över altaner, balkonger eller entréer, om skärmtaket inte är större än 12,0 kvadratmeter och inte sträcker sig närmare gränsen än 4,5 meter,
    4. uppföra högst två komplementbyggnader
    5. i omedelbar närhet av bostadshuset, om byggnadernas sammanlagda byggnadsarea inte är större än 10,0 kvadratmeter, taknockshöjden inte överstiger 3,0 meter och byggnaderna inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter.

Om de grannar som berörs medger, att åtgärder som avses i första stycket 2, 3 och 4 och i andra stycket utförs närmare gränsen än 4,5 meter, krävs inte bygglov  

8 §  Inom områden med detaljplan krävs rivningslov för att riva byggnader eller delar av byggnader, om inte annat har bestämts i planen.

Rivningslov behövs inte för att riva sådana byggnader eller delar av byggnader som får uppföras utan bygglov.

9 §  Inom områden med detaljplan krävs, om inte annat har bestämts i planen, marklov för schaktning eller fyllning

som medför att höjdläget för tomter eller mark för allmän plats ändras avsevärt. Om ett visst höjdläge för markytan anges i planen, krävs dock inte marklov för att höja eller sänka markytan till denna nivå.

11 § Ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden med detaljplan skall bifallas om
      1. 3. åtgärden inte strider mot detaljplanen eller den fastighetsplan som gäller för området, varvid det förhållandet att genomförandetiden för detaljplanen inte börjat löpa utgör hinder mot att bygglov lämnas,
      2. 4. den fastighet och den byggnad eller annan anläggning på vilken åtgärden skall utföras
      3. a) stämmer överens med detaljplanen och med den fastighetsplan som gäller för området, eller
      4. b) avviker från dessa planer men avvikelserna godtagits vid en bygglovsprövning enligt denna lag eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 § första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen och
      5. 5. åtgärden uppfyller kraven i 3 kap. 1, 2 och 10–18 §§.

Om fastigheten i annat fall än som avses i första stycket 2 b inte stämmer överens med fastighetsplanen och om ansökningen kommer in före utgången av genomförandetiden för detaljplanen, skall sökanden föreläggas att inom viss tid visa att ansökan omförrättning gjorts för att genomföra den fastighetsindelning, som förutsätts i fastighetsplanen. Beträffande sådana inre åtgärder i byggnader som anges i 1 § första stycket 4 och sådana yttre åtgärder på byggnader som anges i 3 § första stycket 1 skall bygglov lämnas även om förutsättningarna i första stycket 2 inte är uppfyllda. Bygglov får lämnas till åtgärder som innebär mindre avvikelser från detaljplanen eller fastighetsplanen, om avvikelserna är förenliga med syftet med planen. I fall som avses i första stycket 2 b och 17 kap. 18 a § skall en samlad bedömning göras av de avvikande åtgärder som söks och de som tidigare godtagits.

13 §  Med kompletteringsåtgärder avses att
    1. uppföra komplementbyggnader,
    2. göra mindre tillbyggnader,
    3. utföra sådana åtgärder på byggnader som anges i 3 § första stycket 1,
    4. utföra underhållsåtgärder på sådana byggnader som avses i 3 kap. 12 §.
14 §  Kan bygglov inte lämnas på grund av bestämmelserna i 11 eller 12 §,

får bygglov för tillfällig åtgärd lämnas, om sökanden begär det. Sådant lov skall lämnas, om den ansökta åtgärden har stöd i en detaljplanebestämmelse om tillfällig användning av byggnad eller mark. I ett bygglov som avses i första stycket får medges att en byggnad eller annan anläggning uppförs, byggs till eller i övrigt ändras och att en byggnads eller en byggnadsdels användning ändras. Lovet skall lämnas för högst tio år. Tiden kan på sökandens begäran förlängas med högst fem år i sänder. Den sammanlagda tiden får dock inte överstiga tjugo år.

3.2 Rivningslov och marklov
16 § Ansökningar om rivningslov skall bifallas,

om inte byggnaden eller byggnadsdelen

  1. omfattas av rivningsförbud i detaljplan eller områdesbestämmelser,
  2. behövs för bostadsförsörjningen eller
  3. bör bevaras på grund av byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.
18 § Ansökningar om marklov skall bifallas om den sökta åtgärden inte
    1. strider mot detaljplan eller områdesbestämmelser,
    2. förhindrar eller försvårar det berörda områdets användning för bebyggelse,